• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
    KARŞIYAKAÇeşme
  • MANİSA
    KöprübaşıYunusemreAHMETLİKIRKAĞAÇAlaşehirŞehzadelerSuruhanlıSomaKulaAkhisarDemirciSalihliManisa MerkezSelendiSarıgöl
  • ULUSAL
  • SAĞLIK
  • İLAN
  • YAŞAM
  • POLİSİYE
  • ÖZEL
  • SPOR
  • SİYASET
  • GÜNCEL
  • VİDEO GALERİ
  • FOTO GALERİ
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. MANİSA
  3. 'ANIZI YAKARAK TOPRAĞIN BEREKETİNİ KAÇIRMA'
MANİSA
Yayınlanma: 06 Haziran 2020 - 16:54

'ANIZI YAKARAK TOPRAĞIN BEREKETİNİ KAÇIRMA'

TURGUTLU İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çoğu zaman alışkanlık haline gelen anız yangınlarının zararları ve cezası konusunda vatandaşları uyardı. Anız yakanlara her dekar için 73.00 TL idari para cezası verileceği vurgulandı. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat arttırılabileceği belirtildi.

MANİSA
06 Haziran 2020 - 16:54
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
‘ANIZI YAKARAK TOPRAĞIN BEREKETİNİ KAÇIRMA’
Turgutlululara anız yangını uyarısı! Dekar başına 73 TL ceza

TURGUTLU İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çoğu zaman alışkanlık haline gelen anız yangınlarının zararları ve cezası konusunda vatandaşları uyardı. Anız yakanlara her dekar için 73.00 TL idari para cezası verileceği vurgulandı. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat arttırılabileceği belirtildi.

‘ANIZI YAKARAK TOPRAĞIN BEREKETİNİ KAÇIRMA’

            İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Çallı, anızı toprağa karıştırırsak, toprak verimliliği artar, toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilmez. Anız olarak kalan bitki artıkları toprağa saplarıyla örterek kökleriyle kucaklayarak erozyonu önler. Bitki köklerinin açtığı kanallarda yağmur ve kar sularının birikimini sağlar. Doğal yapı bozulmaz. Toprak canlıları tür ve miktar olarak artacağından toprak yorgunluğu azalır. Orman yangınlarının oluşması, kültür alanları olan tarla bağ ve bahçelerin yanması önlenir. Doğadaki canlı ve cansız varlıklar arasındaki denge bozulmaz. Anızı yakarak, toprağın bereketini kaçırma.” dedi.

ANIZI YAKMANIN ZARARLARI

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı, Manisa'da ve Turgutlu'da hububat ve mısır tarımı yapılan alanlarda hasattan sonra, tarlada kalan arpa ve buğday anızlarının çiftçiler tarafından genellikle toprak işlemeyi kolaylaştırmak amacıyla yakıldığını belirterek, "Anızı yakmanın hem orman yangınlarına neden olması, hem de tarımsal çevre açısından çok önemli zararlarının olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Gerekli önlemlerin alınmaması sebebiyle ve dikkatsizlik yüzünden her yıl binlerce hektar orman alanımız yangınlarla yok olmakta, bunun sonucunda da erozyon ve kuraklık oluşmaktadır.

Erozyon: Yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılmayıp boş bırakılması, bu alanların tarımsal faaliyetlere veya başka amaçlarla kullanılması sonucunda korumasız kalan toprak akıp gitmektedir.

Kuraklık: Erozyon ile en verimli toprak tabakasının taşınması sonucunda ana kayaya kadar tüm toprak materyali taşınmakta, bitki örtüsünün yok olması ve doğal dengenin bozulması ile kuraklık baş göstermektedir.

Anızı yakmanın zararları: Hububat hasadından sonra toprakta kalan bitki artıkları toprağı erozyona karşı korur. Toprak yapısını düzeltir, buharlaşmayı azaltarak nem kaybını önler, dolayısı ile toprak verimliliğini arttırır. Toprağa gömülen bitki artıkları belli bir zaman içinde parçalanarak humusa dönüşür, böylece toprağımızın organik madde miktarı artığından, verim artar. Organik madde arttığı için tohum yatağı hazırlamamız kolaylaşır. Anızın toprağa gömülmesi ile artan topraktaki organik madde içeriği, toprağın yarayışlı su tutma kapasitesini arttırır, toprağın sıkışmasını azaltır, bunlar toprağın verimini direk etkileyen unsurlardır. Anızı yakılan tarla toprağında suya dayanıklı agregat oranı azalır. Toprağın geçirgenliği azalır ve buna bağlı olarak yüzey akışı ile erozyon başlar. Anız yakma ile toprakta yarayışlı mikroorganizma sayısı azalır, toprağın biyolojik yapısı bozulur. Bu da ilerideki yıllarda verimin azalmasına neden olur. Anızın yakılmasıyla topraktaki azotobakter dediğimiz ve belli bitkilerin köklerinde onlara bağlı olarak yaşayan ve bu süre içerisinde havanın serbest azotunu toprağa fikse eden bakteriler hemen hemen tamamen yok edilmiş olur. Anızı yakılan tarlalarda toprak kaybının fazla olduğu, buna karşılık anızı yakılmayan ve gölge tavında sürüm yapılan tarlalarda ise toprak kaybının az olduğu belirlenmiştir.” dedi.

‘TOPRAK BİR CANLIDIR, YAKARSANIZ ÖLÜR’

“Anız yakma ile çevredeki ağaç, çalı ve diğer toprak üstü canlılar ile hasat edilmemiş komşu tarla ürünlerine zarar verildiği, havanın kirletildiği, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarını öldüğü, hatta bazen insan ve traktörlerin dahi yanmasına sebep olduğu bilinmektedir.” diyen Çallı, karayolları güzergâhlarındaki anız yakmaların görüş mesafesini azaltarak ölümlü trafik kazalarına yol açtığı bilinmesi gerektiğini dile getirdi.

Çallı sözlerini şu şekilde tamamladı: “Anızlarımızı yakmamamız için uygulayabileceğimiz kültürel tedbirler ise hububat hasadı biçerdöverlerle toprak yüzeyine yakın yapılmalı, hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayacak bir alet kullanarak anız toprağa karıştırılmalıdır. Anızın daha çok ve çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesini sağlamak için toprakta kalan sapın % 1’i oranında ( dekara 2-2,5 kğ.saf azot) dengeleme gübresi verilmelidir. Anızı parçalayarak organik maddeye dönüştüren topraktaki mikroorganizmaların bu faaliyetleri sırasında ihtiyaç duydukları azot bu şekilde toprağa verilmelidir. Azaltılmış veya sıfır toprak işlemeye giden dünyaya ayak uydurabilmemiz için direk ekim yapabilen mibzerleri yaygınlaştırmamız gerekir. Tarımda esas amaç toprağın üretkenliğini, dayanıklılığını sağlamaktır. Hedefimiz toprağı koruyarak gelecek yılların ürününü garantiye almaktır. Modern tarımda anız yakmaya kesinlikle yer yoktur. Bu nedenle toprak ve su muhafazasının gereği olarak anızların yakılmasından vazgeçmeliyiz. Anızlarımızı yakar isek, kıt kaynak olan toprağımızı erozyona karşı koruyamayız, gelecek nesillere iyi bir miras olan toprağı bırakamayız. Çünkü toprağımız çeşitli nedenlerle kaybolmakta ve azalmakta, verimli katmanı nehirlere ve oradan da denizlere taşınmaktadır. Çiftçilerimiz çocuklarına ve torunlarına iyi bir miras bırakmak istiyorsa anızı yakmaktan vazgeçmelidir. Toprak bir canlıdır, yakarsanız ölür.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
11. Çeşme Uluslararası Açık Satranç Turnuvası başladı 
11. Çeşme Uluslararası Açık Satranç Turnuvası başladı 
Tarım İl Müdürlüğünden çocuklara karne hediyesi
Tarım İl Müdürlüğünden çocuklara karne hediyesi
Göçmenlere yönelik eğitim programı düzenlendi
Göçmenlere yönelik eğitim programı düzenlendi
Turgutlu Belediyesinden İstihdama Katkı Sağlayacak Bir Proje Daha: Kariyer Fuarı
Turgutlu Belediyesinden İstihdama Katkı Sağlayacak Bir Proje Daha: Kariyer Fuarı
Son Haberler
Başkan Tugay’dan açıklama
Başkan Tugay’dan açıklama
Turgutlu Ovası’nda acı olay: Genç esnaf aracında ölü bulundu
Turgutlu Ovası’nda acı olay: Genç esnaf aracında ölü bulundu
KENE İÇİN ORMANI YAKTI
KENE İÇİN ORMANI YAKTI
Başkan Denizli, “O fikrin adı, o duruşu adı, o felsefenin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir”
Başkan Denizli, “O fikrin adı, o duruşu adı, o felsefenin adı Türkiye...
Turgutlu Belediye Meclisi 1 Temmuz Salı Günü Toplanacak
Turgutlu Belediye Meclisi 1 Temmuz Salı Günü Toplanacak
Kazada can veren Gökoğlan kardeşler toprağa verildi
Kazada can veren Gökoğlan kardeşler toprağa verildi

Ana Sayfa
İZMİR
MANİSA
ULUSAL
SAĞLIK
İLAN
YAŞAM
POLİSİYE
ÖZEL
SPOR
SİYASET
GÜNCEL
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Akhisar
  • Alaşehir
  • Demirci
  • Kula
  • Manisa Merkez
  • Salihli
  • Sarıgöl
  • Şehzadeler
  • Selendi
  • Soma
  • Suruhanlı
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim