İRAN ÜZÜMÜ İHRAÇ EDİYORUZ
Serbest bölgelerde İran’dan gelen kuru üzümün kutuları değiştirilerek Türk Üzümü olarak Avrupa ülkelerine satıldığı iddia edilmektedir.En büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi olan Manisa ilçelerimizde yaşanan don ve dolu yağışı nedeniyle bu yıl çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde büyük düşüş olmuştur. Bu düşüş Manisalı üzüm üreticisinin gelirinde % 50’den fazla gelir kaybı yaratmıştır. Çiftçi belini doğrultamadan bir darbede ihracatçıdan gelmiştir. Üzümün az olmasını fırsat bilen bazı ihracatçıların, İran üzümünü Türk üzümü olarak Avrupa ülkelerine sattıkları yönünde şikayetler gelmektedir.TARİŞ’in verdiği bilgilere göre Manisa kuru üzümü ile İran üzümü arasında tonunda 500 dolar gibi bir fark oluşmuştur.Bilindiği üzere en fazla kuru üzüm üretimi yapan ülke Türkiye’dir. Üretilen üzümün yıllara göre değişse de % 80-90’ı ihraç edilmektedir. Yerli üreticiyi korumak için ithalatta % 56 gümrük vergisi uygulanmaktadır.İran’dan gelen üzümün ihraç edilmesi iç piyasada üzüm fiyatlarının düşük kalmasına ve dış ticaret gelirinde önemli kayba neden olmaktadır.İran Üzümü İhracatı DurdurulmalıdırBu taklitçilik sultaniye çekirdeksiz kuru üzümümüzün imajına darbe vuracaktır. Bu gelişmelerin önüne geçilmediği taktirde Avrupa’daki üzüm pazarımızı kaybedecek ve bundan en büyük zararı ülkemiz ve üzüm üreticilerimiz görecektir.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı serbest ticaret kapsamında tarım ürünlerinin serbest bölgelerden ülkemize girişinde daha dikkatli davranarak İran üzümünün sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç edilmesini engellemelidir. CHP olarak, serbest ticarete karşı değiliz. Bunun kurallarıyla yapılmasını sağlamak Hükümetin görevidir. Gerekli tedbirler acilen alınarak Sultaniye Çekirdeksiz Kuru Üzüm imajının zedelenmesine asla izin verilmemelidir.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati YAZICI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. SaygılarımlaÇekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatı ülkemiz ve Manisa ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Üretilen çekirdeksiz kuru üzümün % 90’ı ihraç edilmektedir. Bu nedenle uluslararası piyasada fiyat dengesinde belirleyici olmaktadır.Bu yıl don ve dolu yağışı nedeniyle üzüm rekoltesi düşük gerçekleşmiştir. Üzümün az olmasından kaynaklı olarak fiyatların yüksek seyretmesine rağmen, üreticinin gelirinde büyük kayıp oluşmuştur. Bağ sahiplerinin toplam gelirinde % 50’den fazla kayıp söz konusudur.TARİŞ’in verdiği bilgilere göre Manisa kuru üzümü ile İran üzümü arasında tonda 500 dolar gibi bir fark oluşmuştur. Bazı ihracatçılar bunu fırsat bilerek İran üzümünü yurt dışına Türk üzümü olarak ihraç etmektedirler. Her ne kadar yerli üreticiyi korumak için % 56 gümrük vergisi uygulansa da, Serbest bölgelerde İran’dan gelen kuru üzümün kutuları değiştirilerek Türk Üzümü olarak Avrupa ülkelerine satılmaktadır.Gerek kalite, gerekse nefaset bakımından daha iyi olan sultaniye çekirdeksiz kuru üzümümüzün imajına zarar verilmektedir. Üzüm ihracatı ve üretimi için büyük tehlike oluşturan bu gelişmelerin önüne geçilmediği takdirde Avrupa’daki üzüm pazarımızı kaybedecek ve bundan en büyük zararı ülkemiz ve üzüm üreticilerimiz göreceği ifade edilmektedir.Bunlara göre;
1- Ülkemizde bulunan serbest bölgelere İran’dan gelen çekirdeksiz kuru üzümlerin kutuları değiştirilerek ülkemizde üretilmiş gibi yeniden paketlenip etiketlendiği ve ihraç edildiği iddiaları doğru mudur?
2- İran’dan serbest bölgelere gelen üzüm miktarı ne kadardır?
3- Bu yıl ülkemizde rekolteden fazla üzüm ihraç edildiği iddiaları doğru mudur?
4- Dış piyasada imaj zedelenmesine neden olan bu uygulamanın engellenmesi için hangi tedbirleri alacaksınız?









